Αγία Σοφία, Ανδραβίδα

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, στην Ανδραβίδα, είναι ο Ναός που βρίσκεται εκεί για 8 αιώνες.

Να ξεκινήσω την ιστορία αυτή, λέγοντας πως η Ανδραβίδα, ήταν πρωτεύουσα του Φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαΐας, που ιδρύθηκε το 1205.

Βέβαια, κοιτώντας την σήμερα, τίποτα δε σου θυμίζει το μεγαλείο εκείνης της εποχής! Υπάρχει κάτι, όμως, που κοιτώντας την σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και είναι πολύ εύκολο να μεταφερθείς πίσω στα χρόνια και αυτό το κάτι δεν είναι τίποτα άλλο από το Ναό αυτό.


Στέκεται αγέρωχο στη μέση της πόλης και είναι ότι έχει απομείνει από τη μεσαιωνική Ελλάδα, που τότε όμως λειτουργούσε ως  o καθεδρικός ναός του πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Όταν ιδρύθηκε το φράγκικο Πριγκιπάτο της Αχαΐας διαμορφώθηκε ένα τριπολικό κέντρο εξουσίας στην Ηλεία και πρωτεύουσα της  σταυροφορικής ηγεμονίας αναδείχθηκε η Ανδραβίδα,

Ο ναός της Αγίας Σοφίας ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 13ου αιώνα από το τάγμα των Δομινικανών μοναχών και ήταν μια πολύ μεγάλων διαστάσεων τρίκλιτη βασιλική γοτθικού ρυθμού, που στο εσωτερικό της έφερε αξιόλογο γλυπτό διάκοσμο και ακόμα και σήμερα που σώζεται πολύ καλά αν και έχει πολλά προβλήματα, παραμένει λαμπερή και μοναδική όπως και την εποχή των διαδόχων του Πριγκιπάτου.


Συντάκτης: Chris Dem

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμαλιάδα. Αγαπώ τον τόπο μου! Εύχομαι μέσα από τα άρθρα μου, εδώ στο visit-ilia, να τον αγαπήσετε και εσείς.Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *