Γαστούνη

 

Μια κωμόπολη των περίπου 8000 κατοίκων, που όλοι κάπου την έχουν ακούσει.

Μια κωμόπολη που κρύβει μια βαθιά ιστορία που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί.

Μιλάμε για την Γαστούνη και για τα μέρη που μπορεί κανείς να εξερευνήσει σε αυτή.

 

Η Γαστούνη είναι κωμόπολη της δυτικής Ηλείας,η τρίτη σε πληθυσμό στην Ηλεία μετά τον Πύργο και την Αμαλιάδα, σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη της βρίσκονται μεταξύ του 6ου και 8ου αιώνα μ.Χ. Επί Φραγκοκρατίας ήταν παλιός τόπος διαμονής των Φράγκων πριγκίπων της Αχαΐας με το όνομα La Gastogne (από εκεί και το όνομα της), ενώ επί τουρκοκρατίας ήταν πρωτεύουσα της Ηλείας και κατέστη κέντρο ανεφοδιασμού κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821

.

 

Κατά την επανάσταση του 1821 σημαντικό ρόλο έπαιξε η Οικογένεια Σισίνη, το σπίτι της οικογένειας διασώζεται και σήμερα και λειτουργεί το δημαρχείο του Δήμου Πηνειού, όπου με δικό τους στρατιωτικό σώμα πήραν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα

.

 

Στη Γαστούνη, εκτός από τους Ηλείους κατοίκους της, υπάρχουν Μικρασιάτες (ύστερα από την Μικρασιατική Καταστροφή, 1922), αλλά και Ζακυνθινοί και Κεφαλλονίτες, (ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς που κατέστρεψαν τα νησιά, 1953).

 

Αξιοθέατα που μπορεί κανείς να δει, είναι το κτίριο Σισίνη, στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω, ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου και φυσικά η βυζαντινή εκκλησία «Παναγία Καθολική».  Ο Ναός είναι σύμφωνα με πληροφορίες κατασκευασμένος κατά την Φραγκοκρατία τον 12ο αιώνα μ.Χ , καθώς επιγραφή που έχει βρεθεί αναφέρει έτος κτίσης το 1279. Ενώ σε άλλη επιγραφή που υπάρχει αναφέρεται ως χρονολογία ανακαίνισης το 1702. Βέβαια, το 2008, ύστερα από ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο Ναός υπέστη ζημιές και οι εργασίες ανακαίνισης ολοκληρώθηκαν τα τέλη του 2015, όπου και ξεκίνησε πάλι να λειτουργεί.

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Γαστούνη έχει και την δική της παραλία, τη λεγόμενη Μπούκα, όπου τα τελευταία χρόνια είναι οργανωμένη και είναι ιδανική για οικογένειες, αλλά και για τους λάτρεις του ψαρέματος.

 

 

Κάθε καλοκαίρι, διάφορα πολιτιστικά δρώμενα κάνουν την εμφάνιση τους στην κεντρική πλατεία, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθώς η Γαστούνη διαθέτει αρκετούς πολιτιστικούς συλλόγους, χορευτικούς, ψυχαγωγικούς, αλλά και θεατρικούς, όπου οι τελευταίοι προτιμούν το Κουρβισιάνιο πολιτιστικό κέντρο της πόλης για να αναδείξουν το ταλέντο τους πάνω στο σανίδι. Σε αυτό το σημείο, να προσθέσουμε ότι τον χειμώνα, πραγματοποιούνται και κινηματογραφικές πρεμιέρες, για τους λάτρεις του σινεμά.

 

Τέλος, η Γαστούνη είναι γνωστή για τα δύο εργοστάσια παραγωγής ντοματοπολτού και καραμέλας που φιλοξενεί, οι επωνυμίες των δύο προϊόντων είναι γνωστές σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.


Συντάκτρια: Λένα Μπίρμπα

Λίγα λόγια για τη Λένα: Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία….και αυτό συνεχίζω να κάνω….να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

One comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *