Κυλλήνη-Φάρος Καυκαλίδας

Για ακόμα μία φορά θα εκθειάσω την όμορφη πλευρά της Ηλείας, αυτής με το απέραντο πράσινο, των καταγάλανων νερών και των φράγκικων επιρροών.

 

Η Κυλλήνη είναι σχεδόν γνωστή σε όλους καθώς διαθέτει το κεντρικό λιμάνι του Νομού Ηλείας, από το οποίο οι ταξιδιώτες έχουν πρόσβαση στα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η κίνηση στο λιμάνι είναι αυξημένη. 

Βέβαια, για δεκαετίες δεν αποτελούσε ιδιαίτερα αναπτυγμένο ταξιδιωτικό προορισμό. Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει και στη γύρω περιοχή θα βρείτε πολυτελή ξενοδοχεία και spa, χωρίς βέβαια να λείπουν τα κάμπινγκ και οι πιο οικονομικές προτάσεις. Προσφέρεται για όσους αναζητούν διακοπές χαλάρωσης στη θάλασσα σε συνδυασμό με εκδρομές on the road.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Κυλλήνη υπήρξε από την παλαιολιθική εποχή, ενώ την έχει αναφέρει και ο Όμηρος κατά τον Τρωικό Πόλεμο και εικάζοντας πως ο θεός Ερμής ήταν ο προστάτης της πόλης.

Τέλος, το 1204 οι Φράγκοι ανακατασκεύασαν το αρχαίο λιμάνι και δημιούργησαν μια νέα πόλη, τη Γλαρέντζα, η οποία έκοψε και δικό της νόμισμα, το τορνέζι. Η Γλαρέντζα έφτασε σε μεγάλη ακμή και ήταν από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η περιοχή κατοικήθηκε, πέρα από Ηλείους, από Επτανήσιους και Μικρασιάτες.

 

Ταξιδεύοντας κάποιος όμως για Ζάκυνθο, δεν γίνεται να μην παρατηρήσει ένα μικρό νησάκι, με έναν μικρό πετρόχτιστο Φάρο-φρουρό, την Καυκαλίδα.

Η βραχονησίδα «Καυκαλίδα» έχει ύψος από τη θάλασσα 5,5 μ. και βρίσκεται σε απόσταση 3 δεκάτων του ναυτικού μιλίου από το βορειοδυτικό όριο της άκρας Γλαρέντζα προς το οποίο ενώνεται με αβαθείς βράχους στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ο φάρος αυτός αντέχει εδώ και 110 χρόνια τα κύματα του Ιονίου πελάγους. Βρίσκεται λίγο έξω από την Κυλλήνη στο νησάκι Καυκαλίδα και είναι ο φύλακας άγγελος των καπετάνιων που κάνουν το ταξίδι από και προς τη Ζάκυνθο. Μέχρι το 1981 ο φάρος λειτουργούσε με φωτιστικό πετρέλαιο. Το φως του ειδοποιούσε τους καπετάνιους από απόσταση 14 ναυτικών μιλίων για τις κοφτερές κι επικίνδυνες  ξέρες. Στο νησάκι έμεναν έξι φαροφύλακες που φρόντιζαν για τη λειτουργία του. Μετά ήρθε το αυτόματο ηλιακό σύστημα. Τώρα πια είναι μόνος του.
Κατά την παράδοση, μια λωρίδα γης συνέδεε το μικρό νησί με τη στεριά. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, τα νερά κάλυψαν το μεγαλύτερο κομμάτι της. Στο νησάκι μπορεί να πάει κανείς με βάρκα ή πατώντας πάνω σε μικρούς βράχους και ρηχά σημεία της θάλασσας. Το κτίσμα είναι κατασκευασμένο από πέτρα και μπετόν αρμέ και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα. Το ύψος του πύργου είναι 15 μέτρα και το εστιακό ύψος φτάνει τα 19 μέτρα. Στη νησάκι, εκτός από τον φάρο, υπάρχουν και ρωμαϊκοί τάφοι, καθώς και ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακριβώς απέναντι από την Καυκαλίδα υπάρχουν παρθένες παραλίες, κατάλληλες είτε για ζευγάρια είτε για πιο extreme τύπους.


Συντάκτρια: Λένα Μπίρμπα

Λίγα λόγια για τη Λένα: Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία….και αυτό συνεχίζω να κάνω….να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *